fbpx

Zašto kuhamo eko pivo?

Ajmo od početka.
Nekad je zapravo svako pivo bilo organsko. Nisu postajali pojačivači okusa, stabilizatori, sintetička gnojiva, pesticidi, herbicidi i tko zna koji još -cidi. Nije postojao ni eko znak. Jer nije bilo ni potrebe, sve je bilo prirodno i u skladu s prirodom.

Eko pivo proizvodi se od ječma i hmelja iz eko uzgoja, što znači da su sastojci uzgojeni u tlu koje nije tretirano nikakvim kemikalijama minimalno tri godine. Organska poljoprivreda je obnovljiva. Tlo tretirano pesticidima i umjetnim gnojivima s vremenom postaje manje održivo i može erodirati, zagađuju se podzemne vode i narušava se cijeli prirodni sustav.

Organska proizvodnja nije samo proizvod s eko znakom, to je način razmišljanja i način proizvodnje koji koristi većinu resursa iz svoje okoline te potiče kupnju i prodaju ekološkog i lokalnog.

Zato smo ove godine i krenuli saditi svoje žito, u pivovari koristimo ekološka sredstva za čišćenje, ostaci od kuhanja piva koriste se za prehranu životinja, dio energije dobivamo kroz solarne panele, kad sudjelujemo na festivalima i manifestacijama s našim “food truck-om” nudimo lokalne namirnice, često i namirnice iz vlastite proizvodnje (Kampanjola je kumpanija OPG-ovaca, tako da imamo svoje povrće, meso, sir, ulje…), koristimo papirnu ambalažu, povratne ili razgradive čaše… I ne, nije nam sve poslagano, ali smjer znamo – craft, eko i lokalno.

Sve više ljudi brine o tome kako zbrinjavati otpad, kako koristiti manje plastike, kako se kvalitetnije hraniti, kako manje zagađivati.

Sve više proizvođača odlučuje se za ekološku proizvodnju.

I nema druge. Ono što radimo, moramo raditi najbolje što znamo. Sve što ide u zemlju, u njoj ostaje i svaka kemikalija narušava prirodni eko sustav. To nije trend, to je smjer koji je duži i skuplji, ali održiv i dugotrajan.

I zato je Kampanjola eko bira.

Next Post

Ki nima dela si ga najde ili posije ječam za biru

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Scroll to top