fbpx

Our Brewery

NAŠA BIRANA U SAVIČENTI

Darko Pekica i Dorian Siljan u birani u Savičenti

Darko Pekica i Dorian Siljan u birani u Savičenti

Naša birana nalazi se u Savičenti i trenutni joj je kapacitet 6000 litara mjesečno. Inaugurirana je na Prvi maj 2018. godine kao prva hrvatska ekološka pivovara. Uz proizvodnju bire bavimo se  i organskom prizvodnjom mesa (Darko Pekica, stočar i sirar) te povrća (Dorian Siljan, ratar).  Otud i naziv Kampanjola, naime  u istarskom dijalektu kampanjola je žena koja radi u polju tj. u kampanji.

Kampanjola je jena mlada sakramenska šinjorina u škornjami ka bi vas mogla razveseliti, ma i kojenati.

U prven žljuku ćete čuti kako da mlada sakramenska šinjorina /Kampanjola/ pešta po žitu. U drugen žljuku tu istu šinjorinu kako da po visoken bere hmelj, a u treten ćete čuti samo uno ča želite.

Uzdravlje!

ZAŠTO ORGANSKA CRAFT BIRA?

Odluka da pokrenemo ekološku proizvodnju craft pive došla je spontano, nakon što smo shvatili da postoji lokalna ekološka proizvodnja voća, povrća, mesa, sira, maslinovog ulja i vina, međutim ne i organske craft pive. 

Hmelji i ječmeni slad su iz ekološkog uzgoja, što znači da se u njihovoj proizvodnji ne koriste kemijska zaštitna sredstva i mineralna gnojiva. To je važno jer se ječam uzgaja u gustom uzgoju gdje se u intenzivnoj poljoprivredi koristi puno zaštite i gnojidbe. Dugoročni nam je plan je da u budućnosti i sirovine uzgajamo loklano.

EKOLOŠKI CERTIFIKAT HR-EKO-09
Ekološki certifikat koji posjedujemo označava da su sladovi, nezaslađene žitarice i hmelj koji se koriste u proizvodnji iz ekološkog uzgoja, što potvrđuje da nisu tretirani pesticidima i herbicidima, te da su proizvedeni u skladu s održivom poljoprivrednom praksom. Više informacija…

KAKO SE DELA KAMPANJOLA?

Prvi korak u proizvodnji Sakramenske Eko Bire Kampanjole je stavljanje ječmenog slada na proklijavanje te nakon toga prženje. U ovom dijelu procesa, iz ječmenog slada se izvlače šećeri koje kvasci kasnije koristiti za fermentaciju. U idućem koraku ječmeni slad melje i nakon toga ukomljava. Sljedeća faza je ispiranje te kuhanje. Bira se kuha  na 100° određeno vrijeme, ovisno o stilu koji želimo dobiti. Nakon kuhanja, slijedi hlađenje, važno je da se bira što prije ohladi da ne dođe do kontaminacije u tom procesu. Biru se tada stavlja u fermentatore, dodaju se kvasci i tako se bira drži 15-20 dana, ovisno o stilu koji kuhamo i temperaturama. Kad je fermentacija gotova, bira se toči u boce ili kegove. U bocama se radi refermentacija i tako se stvara CO2. Sekundarna fermentacija traje također 15-ak dana, nakon toga Kampanjola je spremna za piti. 

Bira se proizvodi od 4 glavna sastojka – ječmenog slada, hmelja, kvasca i vode, a za sve recepte je zadužen Dino Ceran, odnosno Dino Grgorović iz Cera. Ječmeni slad se prije kuhanja, ukomljava, a ostatak se daje susjedama – kravama iz Pekičine štale.

Scroll to top