fbpx

Naša birana

NAŠA BIRANA U SAVIČENTI

Darko Pekica i Dorian Siljan u birani u Savičenti

Darko Pekica i Dorian Siljan u birani u Savičenti

Naša birana nalazi se u Savičenti i trenutni joj je kapacitet 6000 litara mjesečno. Inaugurirana je na Prvi maj 2018. godine kao prva hrvatska ekološka pivovara. Uz proizvodnju bire bavimo se  i organskom prizvodnjom mesa (Darko Pekica, stočar i sirar) te povrća (Dorian Siljan, ratar).  Otud i naziv Kampanjola, naime  u istarskom dijalektu kampanjola je žena koja radi u polju tj. u kampanji.

Kampanjola je jena mlada sakramenska šinjorina u škornjami ka bi vas mogla razveseliti, ma i kojenati.

U prven žljuku ćete čuti kako da mlada sakramenska šinjorina /Kampanjola/ pešta po žitu. U drugen žljuku tu istu šinjorinu kako da po visoken bere hmelj, a u treten ćete čuti samo uno ča želite.

Uzdravlje!

ZAŠTO ORGANSKA CRAFT BIRA?

Odluka da pokrenemo ekološku proizvodnju craft pive došla je spontano, nakon što smo shvatili da postoji lokalna ekološka proizvodnja voća, povrća, mesa, sira, maslinovog ulja i vina, međutim ne i organske craft pive. 

Hmelji i ječmeni slad su iz ekološkog uzgoja, što znači da se u njihovoj proizvodnji ne koriste kemijska zaštitna sredstva i mineralna gnojiva. To je važno jer se ječam uzgaja u gustom uzgoju gdje se u intenzivnoj poljoprivredi koristi puno zaštite i gnojidbe. Dugoročni nam je plan je da u budućnosti i sirovine uzgajamo loklano.

EKOLOŠKI CERTIFIKAT HR-EKO-09
Ekološki certifikat koji posjedujemo označava da su sladovi, nezaslađene žitarice i hmelj koji se koriste u proizvodnji iz ekološkog uzgoja, što potvrđuje da nisu tretirani pesticidima i herbicidima, te da su proizvedeni u skladu s održivom poljoprivrednom praksom. 

KAKO SE DELA KAMPANJOLA?

Prvi korak u proizvodnji Sakramenske Eko Bire je usitnjavanje ječmenog slada u mlinu. Nakon usitnjavanja slad se prebacuje u varionicu gdje se pomiješa s toplom vodom te započinje ukomljavanje. 

Ukomljavanje označava da se slad drži na određenoj temperaturi određeno vrijeme prilikom čega započinje enzimatska hidroliza. Temperature i vrijeme ovise o stilu koji se kuha. Kada se škrob razgradi na jednostavne šećere smjesa slada i vode se prebaci na filtraciju i ispiranje. Nakon ispiranja kruti dio se miče (lokalni poljoprivrednici ga koriste za hranidbu životinja), a tekući dio ide dalje na kuhanje. Kuhanje traje 60 do 90 minuta i tada se stavlja hmelj u različitim intervalima ovisno o vrsti bire. Nakon kuhanja obavlja se filtriranje tzv.  whirlpool nakon kojeg sladovina ide na brzo hlađenje na 20 °C. Sladavina se stavlja u bačve te se dodaju kvasci koji započinju fermentaciju tj. pretvaraju šećere u alkohol. Tokom fermentacije kontrolira se temperatura i mjere parametri da se vidi kada je gotova što obično traje do 20 dana. 

Nakon prve fermentacije bira je spremna za punjenje u boce ili kegove (bez filtracije i pasterizacije). Dodaje se šećer koji tijekom druge fermentacije stvara gaziranost (zato je i talog u boci). Boce i kegovi se stave na temperaturu od  15°C i nakon 15 dana Kampanjola je pronta.

Bira se proizvodi od 4 glavna sastojka – ječmenog slada, hmelja, kvasca i vode, a za sve recepte je zadužen Dino Ceran, odnosno Dino Grgorović iz Cera. Ječmeni slad se prije kuhanja, ukomljava, a ostatak se daje susjedama – kravama iz Pekičine štale.

Scroll to top